Tekijä:Ahlroos, Vesa
Työn nimi:Korroosionkestävä betoniputki
Corrosion Resistant Concrete Pipe
Julkaisutyyppi:Diplomityö
Julkaisuvuosi:1996
Sivut:116      Kieli:   fin
Koulu/Laitos/Osasto:Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan osasto
Oppiaine:Betonitekniikka   (Rak-82)
Valvoja:Matala, Seppo
Ohjaaja:Mannonen, Risto
OEVS:
Sähköinen arkistokappale on luettavissa Aalto Thesis Databasen kautta.
Ohje

Digitaalisten opinnäytteiden lukeminen Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen suljetussa verkossa

Oppimiskeskuksen suljetussa verkossa voi lukea sellaisia digitaalisia ja digitoituja opinnäytteitä, joille ei ole saatu julkaisulupaa avoimessa verkossa.

Oppimiskeskuksen yhteystiedot ja aukioloajat: https://learningcentre.aalto.fi/fi/harald-herlin-oppimiskeskus/

Opinnäytteitä voi lukea Oppimiskeskuksen asiakaskoneilla, joita löytyy kaikista kerroksista.

Kirjautuminen asiakaskoneille

  • Aalto-yliopistolaiset kirjautuvat asiakaskoneille Aalto-tunnuksella ja salasanalla.
  • Muut asiakkaat kirjautuvat asiakaskoneille yhteistunnuksilla.

Opinnäytteen avaaminen

  • Asiakaskoneiden työpöydältä löytyy kuvake:

    Aalto Thesis Database

  • Kuvaketta klikkaamalla pääset hakemaan ja avaamaan etsimäsi opinnäytteen Aaltodoc-tietokannasta. Opinnäytetiedosto löytyy klikkaamalla viitetietojen OEV- tai OEVS-kentän linkkiä.

Opinnäytteen lukeminen

  • Opinnäytettä voi lukea asiakaskoneen ruudulta tai sen voi tulostaa paperille.
  • Opinnäytetiedostoa ei voi tallentaa muistitikulle tai lähettää sähköpostilla.
  • Opinnäytetiedoston sisältöä ei voi kopioida.
  • Opinnäytetiedostoa ei voi muokata.

Opinnäytteen tulostus

  • Opinnäytteen voi tulostaa itselleen henkilökohtaiseen opiskelu- ja tutkimuskäyttöön.
  • Aalto-yliopiston opiskelijat ja henkilökunta voivat tulostaa mustavalkotulosteita Oppimiskeskuksen SecurePrint-laitteille, kun tietokoneelle kirjaudutaan omilla Aalto-tunnuksilla. Väritulostus on mahdollista asiakaspalvelupisteen tulostimelle u90203-psc3. Väritulostaminen on maksullista Aalto-yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle.
  • Ulkopuoliset asiakkaat voivat tulostaa mustavalko- ja väritulosteita Oppimiskeskuksen asiakaspalvelupisteen tulostimelle u90203-psc3. Tulostaminen on maksullista.
Sijainti:P1 Ark TKK  1135   | Arkisto
Tiivistelmä (fin):Vaikka nykyaikainen betoniputki kestää lähes poikkeuksetta erittäin hyvin kotitalouksien jätevesiä, muuttuu tilanne vedenkulutuksen pienenemisen myötä jatkuvasti.
Jäteveden aggressiivisuus kasvaa, ja viemäriputki joutuu entistä kovemmille olosuhteille alttiiksi.
Kaikkein aggressiivisimmat jätevedet ovat kuitenkin lähtöisin teollisuuden prosesseista, ja usein ne johdetaan sellaisenaan kunnalliseen viemariverkostoon.

Tämän työn tarkoituksena oli kirjallisuustutkimuksen kautta selvittää mahdollisuuksia valmistaa entistä paremmin korroosiota kestäviä viemäriputkia ja -kaivoja, joita voitaisiin käyttää sekä teollisoudessa että yhdyskuntarakentamisessa ja jotka olisivat myös tuotantokustannuksiltaan kilpailukykyisiä normaalin betoniputken kanssa.
Arvioitaessa valmistuskustannuksia oli etusija sellaisilla menetelmillä, joita voitaisiin käyttää nykyisellä muottikiertonopeudella ja tuotantokoneistolla ilman lisätyövaiheita.

Ympäristöolosuhteita määriteltäessä selvitettlin aluksi verkostossa nykyisen vallitseva tilanne lähinnä jäteveden happamuuden ja biologisen hapenkulutuksen avulla.
Nämä ovatkin ainoita korroosion kannalta oleellisia tietoja, joita kunnalliset vesilaitokset säännöllisesti seuraavat sekä kotitalouksien että teollisuuden jätevesistä.

Tutkimus keskittyi pääasiassa arvioimaan betonin seosaineiden käyttöä korroosionkestävyyden parantamiseksi.
Impregnointiaineiden käytölle löytyy myös hyviä perusteita, mutta selvimpänä haittapuolena on impregnoinnin vaatima lisätyövaihe, joka nostaisi selvästi varsinkin pienempien putkien tuotantokustannuksia.
Polymeerien käytölle ei ainakaan tässä vaiheessa ja nykyisillä materiaaleilla ole vielä mahdollisuuksia ainakaan volyymituotteena johtuen sekä korkeasta hinnasta ja hintaan nähden suhteellisen vähäisestä hyödystä.
Polymeereistä korroosionkesto-ominaisunksien parantajana on kuitenkin vielä niin vähän tietoa, että lisätutkimukseüa voisi hyvinkin löytyä uusia toteuttamiskelpoisia mahdollisuuksia.
Selvästi parhaan kustannushyötysuhteen antoi silika, joka kaikissa käsiteltävissä tutkimuksissa antoi selvästi parhaat korroosionkesto-ominaisuudet betonille.
Paitsi että silikalla saatiin hyviä tuloksia, on se myös kustannuksiltaan kilpailukykyinen muihin seosaineisiin nähden.
ED:1997-01-10
INSSI tietueen numero: 11854
+ lisää koriin
INSSI