Author:Poukari, Soile
Title:Heraproteiinien fraktiointi
Whey protein fractionation
Publication type:Master's thesis
Publication year:2003
Pages:vi + 89 s. + liitt. 22      Language:   fin
Department/School:Kemian tekniikan osasto
Main subject:Bioprosessitekniikka   (Kem-70)
Supervisor:Leisola, Matti
Instructor:Sahlstein, Janne ; Outinen, Marko ; Tossavainen, Olli
OEVS:
Electronic archive copy is available via Aalto Thesis Database.
Instructions

Reading digital theses in the closed network of the Aalto University Harald Herlin Learning Centre

In the closed network of Learning Centre you can read digital and digitized theses not available in the open network.

The Learning Centre contact details and opening hours: https://learningcentre.aalto.fi/en/harald-herlin-learning-centre/

You can read theses on the Learning Centre customer computers, which are available on all floors.

Logging on to the customer computers

  • Aalto University staff members log on to the customer computer using the Aalto username and password.
  • Other customers log on using a shared username and password.

Opening a thesis

  • On the desktop of the customer computers, you will find an icon titled:

    Aalto Thesis Database

  • Click on the icon to search for and open the thesis you are looking for from Aaltodoc database. You can find the thesis file by clicking the link on the OEV or OEVS field.

Reading the thesis

  • You can either print the thesis or read it on the customer computer screen.
  • You cannot save the thesis file on a flash drive or email it.
  • You cannot copy text or images from the file.
  • You cannot edit the file.

Printing the thesis

  • You can print the thesis for your personal study or research use.
  • Aalto University students and staff members may print black-and-white prints on the PrintingPoint devices when using the computer with personal Aalto username and password. Color printing is possible using the printer u90203-psc3, which is located near the customer service. Color printing is subject to a charge to Aalto University students and staff members.
  • Other customers can use the printer u90203-psc3. All printing is subject to a charge to non-University members.
Location:P1 Ark TKK  4330   | Archive
Abstract (fin):Työn tarkoituksena oli kehittää menetelmä alpha-laktalbumiinilla rikastetun proteiinifraktion valmistamiseksi herasta.
Työn kirjallisuusosassa tarkasteltiin heran ja heraproteiinien ominaisuuksia.
Lisäksi tarkasteltiin heraproteiinien fraktiointiin käytettäviä menetelmiä.

Työn kokeellisessa osassa tutkittiin heraproteiinien fraktiointia happamassa pH:ssa tapahtuvalla selektiivisellä lämpösaostuksella.
Käytetyt raaka-aineet olivat haihdutettu heratiiviste, nanoheratiiviste, demineralisoitu heratiiviste sekä heraproteiinikonsentraatti.
Tavoitteena oli selvittää kullekin raaka-aineelle optimaaliset saostusolosuhteet, joissa alpha-laktalbumiinin saostuminen olisi mahdollisimman täydellistä ja alpha-laktalbumiinin ja beta-laktoglobuliinin suhde sakassa olisi vähintään 1,5.

Todettiin, että käytettäessä raaka-aineena haihdutettua heratiivistettä, nanoheratiivistettä ja hera-proteiinikonsentraattia, alpha-laktalbumiinin saostuminen oli korkeimmillaan 60 °C:ssa pH:ssa 3,6.
Demineralisoidulle heratiivisteelle vastaavat olosuhteet olivat 60 °C ja pH 3,9.
Heran kuiva-ainepitoisuuden nostaminen lisäsi saostumista, kun taas heran kalsiumpitoisuuden vaikutus oli vähäinen.
Saostusajan pituuden vaikutus oli alhainen muille raaka-aineille paitsi demineralisoidulle heratiivisteelle.
Sitruunahappo oli paras happovaihtoehto pH:n säätämiseen. alpha-Laktalbumiinin saostusprosentti oli korkeimmillaan 94 %, kun raaka-aineena oli heraproteiinikonsentraatti.
Seuraavaksi suurimmat saostusprosentit saatiin nanoheratiivisteelle ja nanoheratiivisteelle, josta oli poistettu kalsiumia kationinvaihdolla.

Alpha-Laktalbumiinin ja beta-laktoglobuliinin suhde sakassa oli korkeimmillaan 1,8, kun raaka-aineena oli kationivaihdettu nanoheratiiviste.
Toiseksi korkein suhde oli 1,7, kun raaka-aineena käytettiin haihdutettua heratiivistettä.
Saadut tulokset ovat ristiriidassa alpha-laktalbumiinille saatujen saostusprosenttien kanssa.
Heraproteiinikonsentraatille, jolle saatiin korkein saostusprosentti, saatiin proteiinien suhteeksi sakassa vain 0,5.
Tämä johtui korkeasta viskositeetista, mikä haittasi sakan erottumista.

Kokeiden tulosten perusteella ei pystytty sanomaan, mikä raaka-aine soveltuisi parhaiten alpha-laktalbumiinilla rikastetun tuotteen valmistamiseen.
Saatujen tulosten perusteella kationivaihdettu nanoheratiiviste tai haihdutettu heratiiviste vaikuttaisi olevan paras vaihtoehto raaka-aineeksi, sillä niitä käyttämällä saavutettiin tavoitteena ollut alpha-laktalbumiinin ja beta-laktoglobuliinin suhde sakassa.
Jos sakan erottamiseen liittyvät ongelmat heraproteiinikonsentraatilla saataisiin ratkaistua, voitaisiin saada hyvin korkea suhde proteiineille sakassa.
ED:2003-09-08
INSSI record number: 19934
+ add basket
INSSI